Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър повдига въпроса

...
Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър повдига въпроса
Коментари Харесай

Американски сенатори за първи път в Китай от 4 години

Лидерът на болшинството в Сената на Съединени американски щати Чък Шумър повдига въпроса за търговията и фентанила в началото на първото си посещаване в Конгреса в Китай от 2019 година, оповестява АП

Високопоставен американски конгресмен, управляващ първата аудиенция на членове на Конгреса в Китай от четири години, сподели в събота, че Съединени американски щати не желаят да прекъсват икономическите връзки с втората по величина стопанска система в света, само че се стремят към равни условия, тъй че американските компании да могат да се конкурират свободно.

Шумър и петима други сенатори дойдоха в Шанхай по-рано денем. Те са на обиколка в три страни, която включва още Южна Корея и Япония. Пътуването идва на фона на внезапно утежняване на връзките сред Съединени американски щати и Китай и до момента в който публични лица се пробват да положат основите за възможна среща сред президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември.

" Готови сме да се състезаваме, само че не се стремим да влизаме в спор ", сподели Шумер на шефа на комунистическата партия на Шанхай малко след идването на делегацията.

Лидерът на партията Чен Джънин заобикаля съответни въпроси в своите обществени забележки, заявявайки, че здрава и постоянна връзка Китай-САЩ ще бъде от изгода за целия свят. Той означи наличието на 5640 американски компании в Шанхай и сподели, че се радва, че има опцията да разиска по какъв начин да насърчи търговията на локално равнище.

Шумър сподели, че Съединени американски щати желаят китайският народ да има повече стопански благоприятни условия, само че доста американци считат, че Китай не се отнася заслужено към американските компании.
 Съединени американски щати постановиха наказания на 42 китайски компании поради търговията с Русия
Съединени американски щати постановиха наказания на 42 китайски компании поради търговията с Русия

Мерките ще влязат в действие от 11 октомври

Припомняме, че по-рано  Съединени американски щати вкараха наказания за 49 компании от Китай, Германия, Финландия, Индия, Турция и други страни поради поддръжката им за съветските войски или отбранително-промишления комплекс на Кремъл.

Мерките ще влязат в действие от 11 октомври.

В документа, оповестен от бюрото, се споделя, че американските управляващи имат съображение да считат, че тези организации " са взели участие, в развой или съставляват забележителен риск да бъдат въвлечени " в действия, които нарушават националната сигурност или външнополитическите ползи на Съединените щати.

" Тези организации са добавени в листата на фирмите, оказващи поддръжка на съветската военна и/или отбранително-промишлена инфраструктура. В частност, тези организации са доставяли на съветските получатели, свързани с отбранителния бранш, интегрални схеми американско произвеждане след 1 март 2023 година ", прецизираха от бюрото.

Списъкът включва най-вече компании, работещи с електроника и технологии.
 Американски и китайски дипломати се срещат във Вашингтон
Американски и китайски дипломати се срещат във Вашингтон

Срещата последва други задължения на високо равнище сред двете страни през последните месеци

Срещата на конгресмените последва други задължения на високо равнище сред двете страни през последните месеци, при които се следиха визити на високопоставени американски чиновници в Китай като държавния секретар Антъни Блинкън през юни, министъра на финансите Джанет Йелън през юли и министъра на търговията Джина Раймондо през август.

Междувременно стана ясно, че н и китайския президент Си Дзинпин. Тя би трябвало да се състои на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Сан Франциско, плануван за 11-17 ноември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР